U bevindt zich hier: HomeNieuwsActueel

Op deze pagina vind u het nieuws van de wijk Overbos Hoofddorp.

 

IN GESPREK MET DE GEMEENTERAAD

Voorzitter wijkraad houdt presentatie

 Ovb start
Op 30 november 2023 heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer een bezoek gebracht aan onze wijk. In De Boskern gaf Jan Havenaar, voorzitter van onze wijkraad, een presentatie, met als voornaamste thema: De vergrijzing in onze wijk en de gevolgen daarvan.
 

De geschiedenis

Aan de zuidkant van het Haarlemmermeerse bos is tussen 1983 en 1987 de wijk Overbos letterlijk uit de klei getrokken. Deze Noron wijk bestaat uit twee delen. Overbos Noord kreeg als opdracht zoveel mogelijk woningen op zo weinig mogelijk grond te bouwen. Dit deel moest weinig onderhoud vragen, veel sociale huurwoningen herbergen(47%) en er zo snel mogelijk groen uitzien van een afstand en veel parkeerruimte bieden.
Ovb start
Overbos Noord kreeg voornamelijk bewoners uit de omliggende gemeenten. Overbos Zuid werd iets groener; er was meer ruimte per woningeenheid en wat minder sociale huur (29%). Veel jonge gezinnen vonden hun plek in deze wijk.
 

Het heden

Inmiddels is Overbos verworden tot een grauwe, grijze wijk. Beton overheerst en de voorzieningen zijn beperkt. Er is zeer beperkt OV. Er zijn goede fiets- en wandelpaden maar wandelen in een grijze omgeving is niet aantrekkelijk.
Ovb nu
Overbos is demografisch aangemerkt als een zwakke wijk. De wijk is aan het vergrijzen en zal dat steeds verder doen, omdat doorstroom van ouderen niet mogelijk is. De ouderen die grote (sociale) eensgezins woningen bezetten hebben geen alternatief en blijven zitten. De instroom van jongeren en jonge gezinnen is dan ook heel beperkt. De uitstroom van de kinderen die elders een onderkomen hebben bemachtigd gaat wel gewoon door. Maar ook veel jongeren kunnen niet weg, werken ook en leveren meer verkeer in de wijk op.
Kijk maar om u heen. De vergrijzende wijk is een feit en heeft andere behoeften dan een nieuwbouwwijk. Dit betreft zowel de openbare ruimten als de voorzieningen. Overbos heeft één winkelcentrum met daaraan gekoppeld een gezondheidscentrum. Een grote grauwe betonnen kolos waar je zo snel mogelijk je boodschap doet en zo snel mogelijk weer vertrekt. Van de 25 oorspronkelijke winkels zijn er 13 over, 50% van de ruimte is voor 2 supermarkten, in 3 winkels worden bloemen en planten verkocht, maar er is geen horeca. Services als post, beperkte bankfaciliteiten, pakketten en kiosk zijn er al jaren niet meer. Er is leegstand. Van wat ooit een sociaal ontmoetingspunt was, is eigenlijk niets meer over.
 

De toekomst

De wijk is inmiddels in de fase van groot onderhoud beland. Elders in H’meer wordt gebouwd of gaat dat worden. Naar Overbos wordt gekeken om te begrijpen hoe nieuwe wijken opgezet moeten worden. Zelfs op landelijk niveau wordt lering getrokken uit de bouwfase en verdere ontwikkeling van en in Overbos en andere “bloemkoolwijken”. Het Podium voor Architectuur is hiervan de motor en betrekt de Wijkraad Overbos, inwoners van Overbos en medewerkers van de gemeente bij het leerproject “Overbos als Nieuw Erfgoed”. In de diverse bijeenkomsten en workshops over deze onderwerpen zijn zij en wij samen enthousiast in de weer met de toekomst van Overbos.
Ovb nu
 
Een voorbeeld
Juist in hedendaagse wijken spelen ontmoetingsplaatsen een grote rol.
De boerderij ‘De Stad Zaandam’ zou een prachtige ontmoetingplek kunnen worden, gelegen aan reeds bestaande wandel- en fietsroutes en op de grens van 2 bloemkoolwijken.
Er kunnen activiteiten worden georganiseerd of er kan een wijktuin worden gerealiseerd. We denken aan kleine horeca met een terras. En in de lege ruimte ernaast een ... “Knarrenhof” misschien?? Ideeën te over.
Saillant detail: tijdens een recente workshop werd aan een paar jongeren gevraagd of zij in Overbos wilden wonen. Het antwoord was een gezamenlijk NEE. Te grauw, te grijs, geen voorzieningen en niets te beleven.
 
Feit is dat Overbos de toekomst in gaat. Kijkend naar de huidige nieuwbouw, de gemeentelijke visies op natuur, hittestress, wateroverlast en mobiliteit en welzijn kan dat niet zonder ingrijpende veranderingen. Want géén verandering betekent: afglijden van de wijk naar achterstand.
Bij de aanleg van het eerste officiele geveltuintje in H’meer … jawel in Overbos, verbaasde de wethouder zich over de grijze aanblik van die straat en het vele beton.
 

Oproep

Onze oproep aan de gemeenteraad is: Neem kennis van de ideeën die in de workshops van het PvA worden uitgewerkt. Dat is een belangrijk signaal van burgers die participeren over hun toekomstige directe leefomgeving. Laat het bestuur van de Haarlemmermeer een duurzame lange termijn toekomstvisie te ontwikkelen voor Overbos en de andere “Na jaren 80 wijken” in Hoofddorp ZuidWest (bijna 54000 inwoners) op basis van de burgerparticipatie in deze wijk en van de eerder goedgekeurde visies. Hoofddorp bestaat niet alleen uit een ‘Stadshart, Hydepark en Spoorzone’.

GESLAAGD ZOMERFEEST 2022

Het eerste zomerfeest na de "drooglegging t.g.v. corona" is goed verlopen. 's Morgens hingen er nog wat wolken en vielen er een paar minieme regendrupjes, maar 's middags scheen de zon volop over het gezellig drukke wijkpark. 
 
Via onderstaande link kan nog even nagenoten worden.

Nog even ...

Op zaterdag 25 juni staat het wijkpark vol met meer dan 70 kramen en zijn er allerhande attracties, workshops en demonstraties.
Meerradio een maakt een reportage van ons feest en doet een aantal interviews.
 
In bijgaande videoclip krijgen jullie alvast een voorproefje.

KRAMEN ZOMERFEEST 2022

PersHeader v01 

Kramen online reserveren

Na de afronding van de “fysieke” inschrijving voor kramen op het zomerfeest van zaterdag 25 juni 2022, zijn er nog kramen overgebleven die online gereserveerd kunnen worden à € 25,- per kraam.
 
U kunt een reservering doen door een e-mail te sturen naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U ontvangt dan nader bericht over het kraamnummer dat u is toegewezen en de wijze van betaling.

 

ZOMERFEEST OVERBOS 2022

Eindelijk, eindelijk weer!

FlyerPosterZF2022 small
Na annuleringen in 2020 en 2021 vanwege de corona-pandemie gaat het er dit jaar toch van komen: Op 25 juni gaat het vertrouwde zomerfeest weer plaatsvinden in het wijkpark.
 
Het programma wordt momenteel nog nader ingevuld, maar in ieder geval komen er live muziek en een DJ. Plaatselijke verenigingen verzorgen workshops en demonstraties. En natuurlijk komt het wijkpark vol te staan met kraampjes. Zoals gebruikelijk, wordt het geheel georganiseerd door Wijkraad Overbos. De sportactiviteiten worden ondersteund door Sportservice Haarlemmermeer. Of de winkeliers van winkelcentrum 't Paradijs dit jaar ook weer meedoen, is op dit moment nog niet bekend.

Corona

Uiteraard houdt de organisatie rekening met de mogelijkheid dat er op die dag nog steeds bepaalde coronavoorschriften gelden. De wijkraad gaat ervan uit dat de bezoekers dan zelf hun verantwoordelijkheid zullen nemen en zich aan eventuele regels gaan houden. Indien deze maatregelen onverwachts weer zo streng worden dat zij voor een feest met deze opzet en omvang praktisch onuitvoerbaar zijn, dan wordt het geheel afgelast. Het lijkt ons echter zeer onwaarschijnlijk dat deze situatie zich zal voordoen.

Kramen huren

Voor de braderie kunnen er weer kramen gereserveerd worden à € 25,- per kraam. De “fysieke” inschrijfavond is op woensdag 20 april van 19:00 tot 21:00 uur in wijkcentrum 'De Boskern', Liesbos 24, Hoofddorp.
Daar kan de huurder zelf een keuze maken uit de nog beschikbare plekken. Hierna kan men zich nog online inschrijven, waarbij iemand een kraam toegewezen krijgt. Details over de online mogelijkheid volgen na de inschrijfavond.
Hieronder ziet u de plattegrond met de kraamnummers.
Plattegrond wijkpark

Meldpunt Zorg en Overlast

MeldptZenO
Als iemand overlast geeft, of je maakt je zorgen over iemand die mogelijk hulp of ondersteuning nodig heeft, meld het aan bij het meldpunt ‘Zorg en Overlast’.
 
De GGD stelt dan een nader onderzoek in en bepaalt of, en zoja welke actie ondernomen moet worden. Op de volgende website kun je nadere informatie vinden:

Doortrappen informatiemiddag

Dit bericht geven we graag door. Het is niet alleen voor de bewoners van Bornholm bestemd.

Doortrappen
Doortrappen informatiemiddag Bornholm op 17 maart

Veilig en met plezier blijven fietsen tot je 100e, wie wil dat nou niet! Op donderdagmiddag 17 maart van 15:00-17:00 vindt in de Hoofddorpse wijk Bornholm de eerste Doortrappen informatiemiddag plaats. Tijdens de informatiemiddag staan handige fietstips, inzichten en praktische handvatten centraal. Deelnemers kunnen daarnaast gelijk hun fietsveiligheid-kennis testen tijdens de Doortrappen fietsquiz. Alles om zo lang, veilig én plezierig mogelijk te blijven fietsen!

Aanmelden voor de Doortrappen informatiemiddag kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • Datum: Donderdagmiddag 17 maart van 15:00-17:00
  • Locatie: Wijkcentrum ’t Kattegat, Skagerrak 328 in Hoofddorp

Voor koffie, thee en wat lekkers wordt gezorgd!

Doortrappen tot je 100ste

Fietsen is een fijne manier om in beweging te blijven. Bovendien blijf je mede door te fietsen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. De Vervoerregio Amsterdam heeft samen met het programma Doortrappen de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig en met plezier blijven fietsen. Doortrappen motiveert 65+’ers om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Dit doen zij met behulp van praktische fietstips, handige oefeningen om soepel te blijven en leuke activiteiten in de buurt.

Fietsactiviteiten

Het hele jaar door organiseert Doortrappen fietsactiviteiten voor ouderen. Meer informatie over Doortrappen en de activiteiten, vind je op www.doortrappen.nl. Voor alle activiteiten bij jou in de buurt kijk je op de website bij ‘in mijn buurt’, of volg Verkeer&Meer op Facebook voor alle lokale Doortrappen updates.

Pagina 1 van 9

Twitter nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies. Dit doen wij onder meer om uw voorkeuren vast te leggen voor een volgend bezoek aan deze site en om te analyseren hoe bezoekers onze site gebruiken. Deze informatie helpt ons om onze websites steeds beter af te stemmen op de wensen en behoeften van de bezoekers. Bekijkt u voor meer informatie onze uitgebreide privacyverklaring. Door voor ‘Ik ga akkoord’ te kiezen geeft u toestemming voor het zetten van cookies op uw systeem. Accepteert u geen cookies, kiest u dan niet voor ‘Ik ga akkoord’. Wij wijzen u erop dat het niet accepteren van cookies het bezoek aan deze website nadelig kan beïnvloeden. Privacyverklaring