U bevindt zich hier: HomeNieuwsActueelDe Ark in het Groen

De Ark in het Groen

Buurtgenoten, scholieren, organisaties en bedrijven zetten zich in

Als vervolg op het winnen van de 3de prijs voor ‘Het groenste idee van de Haarlemmermeer’ in juli 2016 vierde De Ark afgelopen vrijdag 19 mei dat de vergroening van deze kerk een nieuwe fase is ingegaan.
Voornaamste wapenfeiten: De aanleg van de “verticale tuin” rondom het gebouw is afgerond en op het dak zijn inmiddels zonnepanelen operationeel.
Bij deze gelegenheid kregen twee buurgezinnen van De Ark een fruitboom aangereikt uit handen van wethouder John Nederstigt.
Ark 20170519

‘Het groenste idee van de Haarlemmermeer’

Sinds het binnenhalen van de prijs met de daaraan verbonden subsidie zijn een aantal ideeën verwezenlijkt die o.m. bedacht waren door leerlingen van het Kaj Munk College, stroom ‘Technasium’. Ook het centrum voor Duurzaamheid NMCX is bij dit project betrokken geweest. Het idee was om iets te doen aan wateroverlast, aan fijnstof en aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Verticale tuin

Ark 20170519-2
Rondom het kerkgebouw is een (zeer) smalle tuinstrook aangelegd. De term “verticale tuin” verwijst naar de bedoeling dat deze tuin vooral tegen de muur op dient te groeien. Vandaar de aanwezigheid van o.m. blauwe regen en Toscaanse jasmijn. Hieronder is een ondergrondse wateropslag geplaatst die gevuld wordt met het regenwater dat op het gebouw valt. (Eventueel overtollig water wordt doorgesluisd naar het riool.) De beplanting is in samenwerking met Groenrijk Zwanenburg uitgekozen. Een plant als vrouwenmantel is door haar harige bladeren heel geschikt voor de opvang van fijnstof.

Zonnepanelen uit Bangladesh

Op het dak zijn 36 zonnepanelen geplaatst door het bedrijf Solar Fabriek, dat zijn panelen in Bangladesh laat produceren door de Nederlands-Bengalese joint venture Parasol Energy Ltd. Dit bedrijf is een sociale onderneming die goed voor zijn werknemers zorgt.
Als onderdeel van dit project zijn ook vier zonne-energie systemen aan kansarme gezinnen in Bangladesh geschonken.
De zonnepanelen zijn bekostigd d.m.v. een ophaalactie van oud papier.

Fruitbomen

Geïnspireerd door de stichting ‘FruitYourWorld’ was besloten om aan twee families die naast het kerkgebouw wonen, een appelboom te schenken. De families Jochemse en Charlton kregen deze middag elk een boom overhandigd door wethouder John Nederstigt, die verder vol lof was over de sfeer in De Ark en de activiteiten van de vrijwilligers.
De heer Jochemse kwam met een verrassend tegencadeau: Een CD-ROM waarop in een uitgebreide serie vanuit zijn slaapkamerraam genomen foto's de verbouwing van De Ark in 2009 was vastgelegd.
Na nog een paar korte toespraken van Janpeter Eilander (FruitYorWorld), Arjanne Lagendijk (NMCX) en Ronald Drenth (Solar Fabriek) kregen de aanwezigen een rondleiding langs de tuin.
De middag werd afgesloten met een bescheiden borrel.